خبرگزاری کار ایران

پالایش و پخش در ادامه مسیر توسعه

asdasd
کد خبر : ۹۵۷۳۶۵

یکی دیگر از اقدامات این شرکت توسعه سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت خودروها است که به نوعی هم به اهداف زیست محیطی کمک کرده و هم از نظر اقتصادی دستاوردهایی را در سطح کلان برای کشور رقم زده است که با باز شدن پای شورای اقتصاد جهش دوم این طرح سرعت بالایی گرفت.

به گزارش ایلنا، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران به عنوان یکی از چهار شرکت اصلی وزارت نفت راهبری و نظارت بر فعالیت شرکت‌های فرعی شامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت پالایش نفت آبادان،‌ شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند، شرکت مهندسی و ساختمان نفت ایران را برعهده دارد. ماموریت شرکت ملی پالایش و پخش به سه بخش تولید، انتقال و توزیع (به عنوان حلقه‌های زنجیره ارزش فعالیت‌های پایین دستی) تقسیم می‌شود که علاوه بر سه بخش ذکر شده مسئولیت ارائه خدمات مهندسی و مخابرات به شرکت‌های زنجیره تامین را برعهده دارد.

این شرکت با اجرای طرح‌های متمادی از سال‌های گذشته تاکنون نقش موثری در بخش پایین‌دستی صنعت نفت ایفا کرده و در مقاطع مختلف از احیای ارزآوری در بخش صادرات فرآورده‌های نفتی گرفته تا تامین و توزیع سوخت در بازار مصرف و همچنین تامین خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و... تمام توان و ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه خود را بکارگرفته است.

ظرفیت پالایش کشور با استناد به عملکرد 9 پالایشگاه نفتی و یک پالایشگاه میعانات گازی از جایگاه تثبیت شده‌ای برخوردار شده است. با نگاهی به آمار می‌توان دریافت که اجرای طرح‌های افزایش تولید از سال 1392 تا سال تاکنون در پالایشگاه‌های کشور ظرفیت پالایش را از 1.7 میلیون بشکه در روز به ۲.۳ میلیون بشکه افزایش داده که این عدد بیانگر رشد ۴۳ درصدی ظرفیت پالایشی ایران است.

درحال حاضر با راه‌اندازی و بهره‌برداری از واحدهای ارتقای کیفیت فرآورده‌های نفتی از سوی شرکت پالایش و پخش ظرفیت تولید بنزین به از 56 میلیون لیتر به 115 میلیون لیتر و گازوئیل از 94 میلیون لیتر به 125 میلیون لیتر در روز رسیده است. همچنین ظرفیت تولید بنزین با استاندارد یورو4 به 79 میلیون لیتر و گازوئیل با همین استاندارد به 54 میلیون لیتر در روز رسیده است که با بهره‌برداری از طرح تصفیه هیدرو‍ژنی نفت گاز در پالایشگاه اصفهان 20 میلیون لیتر دیگر به آن اضافه خواهد شد.

شایان ذکر است میزان تولید بنزین با استانداردهای زیست محیطی یورو4 از سوی این شرکت، روزانه 91 میلیون لیتر است.

پالایش مصارف انرژی در پالایشگاه‌ها

رصد، پایش و نظارت بر میزان و چگونگی استفاده از انرژی در پالایشگاه‌های ده گانه کشور امری ضروری به نظر می‌رسد که برای محقق ساختن آن، مجموعه اقدامات زنجیرواری صورت گرفته که در نهایت منجر به افزایش بهره‌وری، کاهش و بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش‌های مختلف این صنعت شده است.

از جمله اقداماتی که برای اولین بار در سطح کشور اتفاق افتاده، اندازه‌گیری و سنجش روزانه معیارهای مصرف انرژی در پالایشگاه‌ها بوده است به گونه‌ای که درحال حاضر 8 پالایشگاه موفق به استقرار سیستم مدیریت انرژی بر مبنای ایزو 50001 از شرکت‌های معتبر شده‌اند و برای دو پالایشگاه دیگر نیز برنامه‌ریزی لازم صورت گرفته است.

ارسال خوراک به مجتمع‌های پتروشیمی

براساس این گزارش پالایشگاه‌ها با افزایش ارسال محموله‌های خوراک اعم از پروپیلن، نفتا، بوتان، اتان و ... به مجتمع‌های پتروشیمی اقدامات لازم را در این زمینه اجرایی کرده‌اند. درحال حاضر روزانه 7 هزار مترمکعب خوراک مایع از پالایشگاه‌ها به مقصد واحدهای پتروشیمی ارسال می‌شود.

درآمدزایی ارزی با عرضه فرآورده‌ها در بورس انرژی

رونق بازار فروش فرآورده‌ها نیز یکی دیگر از اولویت‌هایی بوده است که برای محقق ساختن آن شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی همکاری قابل توجهی را با بورس انرژی آغاز کرده است؛ به گونه‌ای که با ایجاد یک تعامل دوسویه با این شرکت عرضه فرآورده‌ها بیش از پیش در بورس انرژی رونق گرفت.

تثبیت جایگاه سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت به عنوان سوخت ملی

یکی دیگر از اقدامات این شرکت توسعه سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت خودروها است که به نوعی هم به اهداف زیست محیطی کمک کرده و هم از نظر اقتصادی دستاوردهایی را در سطح کلان برای کشور رقم زده است که با باز شدن پای شورای اقتصاد جهش دوم این طرح سرعت بالایی گرفت.

با تصویب شورای اقتصاد طرح «حمایت از تولید و تبدیل کارخانه‌ای و کارگاهی یک میلیون و ۴۶۰ هزار دستگاه خودروی تاکسی، ون (تاکسی)، وانت و مسافربر شخصی بنزینی به دوگانه سوز» به صورت رایگان در دستور کار این شرکت قرار گرفت.

احداث خطوط لوله نفت و فرآورده‌های نفتی در کشور

انتقال نفت خام و فرآورده‌های نفتی از میادین به پالایشگاه‌ها و از پالایشگاه‌ها به مقاصد مختلف در 12 منطقه عملیاتی از طریق بیش از 14 هزار کیلومتر خط لوله 4 اینچ تا 32 اینچ، در اقصی نقاط کشور انجام می‌شود؛ این درحالی است که 110 مرکز انتقال، 56 تاسیسات و 9 ایستگاه فشارشکن در جای جایِ این مناطق تعبیه شده‌اند. با بهره‌برداری از 1000 کیلومتر خطوط لوله در دو سال اخیر این روند در کشور تسهیل و منجر به افزایش ضریب ایمنی و سهولت انتقال،‌ کاهش حوادث و هزینه‌های صورت گرفته در این بخش شده است.

گفتنی است خط لوله 20 اینچ فرآورده‌های نفتی نائین- کاشان- ری به طول 430 کیلومترو تأسیسات مربوط، خط لوله 16 اینچی شازند-ری به طول 264 کیلومتر، خط لوله 14 اینچی تبریز-خوی-ارومیه به طول 169 کیلومتر و خط لوله 26 اینچی آبادان-اهواز به طول 135 کیلومتر با آمدن به روی مدار بهره‌برداری طول خطوط لوله انتقال نفت‌خام و فرآورده‌ها را به بیش از 15 هزار کیلومتر رسانیده است.

ذخیره‌سازی فرآورده‌های اصلی با ظرفیت بیش از 13 میلیارد لیتر

توزیع روزانه بیش از 250 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های نفتی اصلی در سراسر کشور یکی از وظایف شرکت ملی پالایش و پخش محسوب می‌شود. هم‌اکنون دراین مجموعه ذخیره‌سازی فرآورده‌های اصلی با ظرفیت بیش از 13میلیارد لیتر انجام می‌شود.

باید گفت تاسیساتی بالغ بر 3990 جایگاه عرضه‌ی بنزین، 2493جایگاه عرضه‌ی سی‌ان‌جی، ۵۰ مرکز سوخت‌گیری هواپیمایی در کشور استقرار دارند.

درحال حاضر تعداد جایگاه‌های عرضه کننده نفت گاز یورو 4 از 166 باب در سال 97 به 500 باب در سطح کشور افزایش یافته است. همچنین بنزین یورو 4 در اقصی نقاط کشور توزیع می‌شود؛ این درحالی است که از 8 کلانشهر در سال 97  هم‌اکنون حدود بیش از 80 درصد شهرهای کشور تحت پوشش بنزین با استانداردهای زیست محیطی یورو 4 قرار دارند.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز