خبرگزاری کار ایران

پرسه در اخبار میراث فرهنگی در دهه اول دی‌ماه ۹۵

روغن ریخته نذر اقتصاد مقاومتی/کف‌گیر صندوق میراث جهانی در ته دیگ/بهشتی زیر تیغ

اگرچه تمام مدیران و کار‌شناسان سازمان میراث فرهنگی فیلم منتشر شده درباره کشف یک گنج هخامنشی در روستای فاروق استان فارس را جعلی خواندند و در ۲۱ آذرماه نیز مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس از دستگیری عوامل این شایعه‌پراکنی خبر داد اما هنوز فیلم‌هایی در فضای مجازی منتشر و ادعا می‌شود که متعلق به گنج فاروق است.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ این روز‌ها رییس سازمان میراث فرهنگی در توجه به اقتصاد مقاومتی گوی سبقت را از وزارتخانه‌ها و سازمان‌های اقتصادی دولت ربوده است. زهرا احمدی‌پور که در روزهای نخست دیماه، رییس جمهور کشورمان را در سفر به سه کشور ارمنستان، قزاقستان و قرقیزستان همراهی ‌کرد، روز ۸ دی‌ماه، نشست اقتصاد مقاومتى را با حضور معاونان ستادى و مدیران‌کل استانی سازمان میراث فرهنگی برگزار کرد و استفاده از جاذبه‌های فرهنگی و گردشگری استان‌ها در جهت تولید ثروت ملی را مورد تأکید قرار داد. سپس در ۹ دی‌ماه در هجدهمین جلسه ستاد فرماندهى اقتصاد مقاومتى استان قم شرکت جُست و آن‌گاه با حضور در جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی استان همدان از لزوم دارا بودن روحیه جهادی برای تحقق مصوبات اقتصاد مقاومتی سخن گفت.

روغن ریخته نذر اقتصاد مقاومتی!

حضور رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در جلسات ستاد اقتصاد مقاومتی استان‌ها که از نخستین هفته‌های انتصاب او به این مقام آغاز شده است، اداره کل موزه‌ها را واداشت که به ریاست سازمان تأسی جسته و حرکتی را در حوزه اقتصاد مقاومتی صورت دهد. این حرکت چیزی نبود مگر «همایش یک روزه حمایت از راه‌اندازی موزه‌های غیردولتی» که روز ۷ دی‌ماه در موزه ملی ایران برگزار شد. موضوع این همایش از ماه‌ها پیش تحت عنوان «گسترش موزه‌های خصوصی و طرح هر خانواده یک موزه» مطرح شده بود. در تمام این مدت، اداره کل موزه‌ها هرگز مدعی نشد که میان این موضوع و اقتصاد مقاومتی ربطی وجود دارد اما به محض انتصاب رییس جدید سازمان و توجه او به مقوله اقتصاد مقاومتی، محمدرضا کارگر، مدیرکل موزه‌ها اعلام کرد که برگزاری همایش یاد شده در راستای نامگذاری سال ۹۵ از سوی مقام معظم رهبری با عنوان «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» صورت می‌گیرد.

او «نقش مجلس شورای اسلامی در پیشبرد پروژه‌های اقتصاد مقاومتی»؛ «نقش سازمان میراث در پیشبرد پروژه‌های اقتصاد مقاومتی»؛ و «نقش و اهمیت پروژه‌های اقتصاد مقاومتی و رویکرد آن در حوزه میراث فرهنگی» را ازجمله موضوعات سخنرانی این همایش اعلام کرد اما توضیح نداد که نقش مجلس در پیشبرد اقتصاد مقاومتی چه ربطی به سازمان میراث فرهنگی دارد یا هرگونه فعالیت مجلس در این خصوص چه ارتباطی با حمایت از راه‌اندازی موزه‌های غیردولتی خواهد داشت؟ همین ابهامات بود که موجب شد یکی از موزه‌داران سر‌شناس کشور، همایش مزبور را نشانه‌ای از «تقلیل موزه یا برخورد صرف استعاری با عنوان موزه» بداند و یک روزنامه‌نگار اظهار عقیده کند که «با این همایش هم مقوله موزه را لوث می‌کنند و هم موضوع اقتصاد مقاومتی را».

نهایتا همایش حمایت از راه‌اندازی موزه‌های غیردولتی در حالی برگزار شد که هیچ‌کدام از سخنرانان به واکاوی ربط موزه‌های غیردولتی و اقتصاد مقاومتی نپرداختند و همه ارتباط این دو مقوله در این جمله معاون میراث فرهنگی خلاصه شد که «گسترش و تقویت موزه‌ها علاوه بر ارزش‌آفرینی برای جامعه، می‌تواند به بحث اقتصاد مقاومتی نیز کمک شایانی بکند زیرا اقتصاد مقاومتی مبنای فرهنگی دارد.»

تونل هم کشف شد، منشأ رطوبت معلوم نشد

در روز ۵ دی‌ماه، خبرگزی‌ها به نقل از مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان از کشف یک دالان در مسجد جامع عباسی (امام) اصفهان خبر دادند. فریدون اللهیاری گفت: ‌ این تونل در در خلال عملیات ساماندهی وضعیت رطوبت شبستان زمستانی مسجد کشف شد و از آنجا که حدود ۱۵ متر از آن قابل پیمایش نیست، اظهارنظر قطعی درباره کاربری آن را باید به پس از پاکسازی دالان و انجام آزمایشات لازم موکول کنیم. نکته جالب در سخنان اللهیاری این بود که گفت: حدود ۲ سال است که در حال شناسایی منشاء رطوبت مسجد امام هستیم!

کف‌گیر صندوق میراث جهانی به ته دیگ خورد

در نخستین روزهای دیماه و در واپسین روزهای سال ۲۰۱۶ میلادی، خانم مِکتیلد روسلر، مدیر مرکز میراث جهانی یونسکو با صدور پیامی خطاب به دوستان و حامیان میراث جهانی اعلام کرد که بسیاری از سایت‌ها و پروژه‌های میراث جهانی نیازمند حمایت‌های مالی فوری هستند اما، منابع صندوق میراث جهانی کاهش یافته و این صندوق به کمک‌های دوستداران میراث جهانی چشم دوخته است. او در پیام خود، رأی دیوان کیفری بین‌المللی در شناسایی تخریب میراث فرهنگی به عنوان جنایت جنگی را رویدادی تاریخی دانست و در عین حال یادآور شد که در سال ۲۰۱۶ سایت‌های میراث جهانی همچنان با بلایای طبیعی، حملات تروریستی و پروژه‌های زیربنایی نابخردانه تهدید شدند؛ به گونه‌ای که حفاظت از این میراث مشکل‌تر از آنی شده که تا کنون بوده است.

ویلای نمازی، پیشقراول اتفاقات بد

اخبار مربوط به تخریب ویلای نمازی، اثر «جو پونتی» معمار معروف ایتالیایی در منطقه نیاوران تهران، در دهه اول دیماه همچنان در صدر اخبار میراث فرهنگی بود. این ویلا توسط مالک آن از فهرست آثار ملی خارج شده تا به جای آن یک هتل ۲۰ طبقه ساخته شود. با وجودی که سازمان میراث فرهنگی مخالفت قاطع خود با این اقدام را اعلام کرد و مدیران شهرداری از ابطال پروانه ساخت و ساز در ویلای نمازی سخن گفتند اما شبح تخریب هنوز در اطراف این ویلا می‌چَرخد. از همین رو، پیروز حناچی، دبیر شورای عالی شهرسازی در روز ۷ دی‌ماه هشدار داد که اگر ویلای نمازی تخریب شود، باید منتظر اتفاقات بد‌تر باشیم! او پیکان انتقاد خود را متوجه شهرداری تهران کرد و افزود: «تخریب بناهای ارزشمند و تاریخی به شیوه اداره امور شهری بر می‌گردد. اینکه با ایجاد و فروش عوارض مبلغ اعتبار شهر را تامین کنیم، نه تنها بناهای ارزشمند و تاریخی آن تخریب خواهد شد که تمام ارزش‌های شهر از جمله رود- دره‌ها و فضاهای سبز در معرض خطر هستند.»

انتقال گنج خیالی فاروق به جای امن

اگرچه تمام مدیران و کار‌شناسان سازمان میراث فرهنگی فیلم منتشر شده درباره کشف یک گنج هخامنشی در روستای فاروق استان فارس را جعلی خواندند و در ۲۱ آذرماه نیز مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس از دستگیری عوامل این شایعه‌پراکنی خبر داد اما هنوز فیلم‌هایی در فضای مجازی منتشر و ادعا می‌شود که متعلق به گنج فاروق است. در تازه‌ترین مورد در هفته اول دیماه فیلمی در شبکه تلگرام دست به دست شد که ازدحام مردم در منطقه فاروق و عبور چند خودرو دولتی و انتظامی از میان آن‌ها را نشان می‌داد. منتشر کنندگان مدعی شدند که این فیلم مربوط به انتقال گنج کشف شده از روستای فاروق به محلی نامعلوم است!

بهشتی زیر تیغ

با وجودی که انتظار می‌رفت در دومین ماه ریاست زهرا احمدی‌پور بر سازمان میراث فرهنگی، گفتار و کردار او زیر ذره‌بین رسانه‌ها باشد اما برخلاف انتظار، این کارنامه سید محمد بهشتی، رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری است که به یک سوژه خبری دامنه‌دار تبدیل شده. از ابتدای امسال برخی سینماگران همچون مهدی فخیم‌زاده عملکرد بهشتی در دوره حضور در بنیاد سینمایی فارابی را به شدت مورد انتقاد قرار دادند و محمدحسین فرحبخش، تهیه‌کننده و کارگردان قدیمی سینمای ایران، او را متهم کرد که در دهه ۶۰ در شلاق زدن سینماگران غیرهمسو نقش داشته است. هنوز سکوت بهشتی درباره این انتقاد‌ها نشکسته بود که در روز ۴ دی‌ماه، علیرضا افشاری، دبیرکل شبکه دیده‌بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی کشور با انتشار یادداشت تندی، اتهامات سنگینی را این بار در حوزه میراث فرهنگی متوجه بهشتی ساخت. او که روز ۲۹ آذرماه همراه با اعضای شورای مرکزی شبکه‌ سمن‌های میراثی استان تهران به دیدار رییس سازمان میراث فرهنگی رفته بود، در بخشی از یادداشت خود بهشتی را به مهره‌چینی در تمام ارکان سازمان میراث فرهنگی، برگزاری انتخابات نمایشی در کمیته ملی ایکوم برای تداوم حضور ۱۹ ساله خود در این تشکل، و انحصاری کردنِ قرارداد‌ها و پروژه‌های سازمان متهم ساخت و تنها واکنش بهشتی به این اتهامات سکوت بود.

کد خبر : ۴۴۳۰۴۹