خبرگزاری کار ایران

دیوار ۳۲ متری گالری سهراب به یاد صادق تبریزی درخشید

asdasd
کد خبر : ۸۶۷۱۵۶

نمایشگاهی در دومین سالگرد فقدان صادق تبریزی پیشگام نقاشی سقاخانه‌ای در گالری سهراب برپا شده است.

به گزارش ایلنا،‌ گالری سهراب از ۱۱ بهمن میزبان نمایشگاهی از تمام دوره‌های کاری زنده یاد صادق تبریزی هنرمند پیشگام مکتب سقاخانه  شده است. نمایشگاهی برای آشنایی مخاطبان و هنردوستان و دانشجویان  با هنرمندی که زندگی پرماجرا و پرفراز و نشیبی داشت؛ شبیه خطوط سرکش، سحرآمیز و کوبنده نقاشی‌هایش. آثار این نمایشگاه  به سعی  مهرداد فلاح (نقاش و خواهرزاده صادق تبریزی) جمع‌آوری و با کمک او نمایشگاه برگزار شده است.

«صورتگر عُشاق: از رقمِ صادق تا عمل تبریزی» عنوان این نمایشگاه است و می‌توان گفت پس از نمایشگاه هفت سال پیش صادق تبریزی در "گالری ایت" لندن، این مهم‌ترین نمایشگاهی است که در فقدان او در تهران برگزار می‌شود.

در متن نمایشگاه که روی دیوار گالری نقش بسته می‌خوانیم: تبریزی با عشق و شکیبایی به گنجینه مینیاتور رو می‌آورد؛ آن را آگاهانه می‌آزماید و سپس سعی می‌کند فراموششان کند تا چون نقاشی امروزی که ذهنیتی معاصر دارد، بار دیگر از آن دانش و تجربه در فضایی جدید، اثری بیافریند که بیش‌تر از آن که چون مینیاتور کهن مقید به مضمون ادبی باشد، تابع کاربرد خط و رنگ در نقاشی مدرن است.

افتتاحیه این نمایشگاه با استقبال خوب هنرمندان و دوستداران صادق تبریزی و علاقمندان هنر رو به روشد. در میان ازدحام جمعیت خانواده تبریزی دیده می‌شدند و این جا و آن جا چهره‌های آشنای هنر مانند حسین محجوبی، جمشید سماواتیان، عباس مشهدی زاده، احمد میرزازاده ،گیزلا وارگا سینایی، رضا درمیشیان، امرالله فرهادی، عطاالله امیدوار، مسعود اویسی، بهرام حنفی، حسین نوروزی، جاوید رمضانی و دیگران به چشم می‌خوردند. همان ساعات اول افتتاح نمایشگاه، هشت تابلو فروخته شد و برچسب  قرمز در کنار آنها خورد.

مهرداد فلاح درخصوص برپایی این نمایشگاه گفت: برپایی این نمایشگاه به مناسبت دومین سالگرد درگذشت زنده‌یاد تبریزی توسط گالری سهراب صورت گرفته است. این نمایشگاه در واقع تمدید یاد و نام پیشگام مکتب سقاخانه است. با توجه به اینکه گالری ۶۶ مکان قبلی گالری سهراب بوده، اصلی‌ترین مساله این است که جمع آوری و نمایش این مجموعه در گالری خودِ آقای تبریزی که سال ۱۳۵۲ تأسیس کرد صورت گرفته است.

فلاح درباره چگونگی انتخاب و گرد آوری کارها اضافه کرد: آثار این نمایشگاه را از دوره‌های مختلف کاری زنده‌یاد تبریزی حدفاصل سال‌های ۱۳۳۸ تا ۱۳۹۲ شامل نقاشی خط‌ها، کارهای فیگوراتیو و فیگوراتیو مدرن و مینیاتور مدرن انتخاب کرده‌ایم. بیشتر آثار متعلق به مجموعه آقای ترکمان مدیر گالری سهراب هستند و بخشی از آن را هم ما جمع‌آوری کردیم.

او درخصوص هدف از برپایی این نمایشگاه گفت: در واقع اصرار علاقه مندان برای آشنایی با دوره‌های مختلف آثار هنرمند انگیزه اصلی برپایی این نمایشگاه بود. در عین حال ما نمایشگاهی از آثار زنده یاد تبریزی گذاشتیم تا بیننده‌ها با آثار ایشان بیشتر آشنا شوند؛ ضمن این که خاطره‌ای از گذشته ایشان دوباره توسط خانواده و دوستانشان زنده شود و آثار ایشان دوباره دیده شود. در این نمایشگاه یک سری آثار متعلق به ۱۳۳۸ و ۱۳۴۰ هستندکه خیلی‌ها آن آثار را ندیده‌اند و جزو مجموعه شخصی است که در این نمایشگاه در روز اول دیده و در افتتاحیه استقبال خوبی از آن شد.

یکی از سؤال‌هایی که در بازدید از این نمایشگاه به ذهن می‌رسد، چرایی نبود آثار بزرگ از تبریزی است و این که چرا تنها یک اثر بزرگ در نمایشگاهی با این اهمیت به نمایش در آمده؟ فلاح در پاسخ به این سئوال گفت: اثر بزرگ از تبریزی خیلی محدود است. ما تنها توانستیم یک اثر پیدا کنیم. آثار بزرگ تبریزی در بازار محدود است و به همین خاطر این دسته آثار خواهان بیشتری دارد؛ چرا که بیشتر آثار این هنرمند در ابعاد  کوچک  هستند.

از دیوار ۳۲ متری ِ گالری سهراب تا دل‌های حاضران «حراج تهران» و «کریستیز»؛ این روزها به انحاء مختلف شاهد تلاش برای تمدید یاد و نام پیشگام مکتب سقاخانه هستیم؛ هنرمندی که پیش از مرگش قدْر ندید و این روزها در دومین سال رفتنش بر صدر می‌نشیند و آثارش خصوصاً در حراج‌ها خواهان پیدا کرده. سال ۲۰۱۶ اثری از او به کریستیز دوبی راه یافت و سه دوره هم در حراج تهران خوش درخشیده. در آینده‌ای نزدیک قرار است در حراج کریستیز نیز اثری از این هنرمند ارائه شود.

صادق تبریزی نخستین بار در سال ۱۳۳۸ نقاشی خط را روی یک پنل سرامیکی کار کرد و به گواه برخی کارشناسان و منتقدان کار این هنرمند روی این پنل سرامیکی، نخستین اثر نقاشی خط است که کلماتش به قصد خوانده شدن نوشته نشده است. تبریزی اوایل دهه ۱۳۴۰ نزد استاد علی اکبر کاوه خوشنویسی را فراگرفت و پس از آن همزمان با رواج مکتب سقاخانه در میان شماری از هنرمندان، به سبک نقاشی- خط روی آورد. او در کنار پرویز تناولی، حسین زنده‌رودی، فرامرز پیلارام، مسعود عربشاهی و منصور قندریز از پیشگامان مکتب سقاخانه است؛ مکتبی که ریشه در مکتب‌های قدیمی و میراث فرهنگی ایران داشت و قرار بود پلی میان سنت و دنیای نو بنا کند.

آخرین نمایشگاه خارجی این هنرمند ایرانی در سال ۱۳۹۱ همزمان با "هفته هنری جهان اسلام" در گالری ۸ لندن برپا شد که بازتاب‌های متفاوتی داشت. تبریزی طی ۵۰ سال لااقل ۳۰ نمایشگاه مهم انفرادی و گروهی برپا کرد. او اول بار سال ۱۳۵۱ آثارش را زیر نگاه غربی‌ها برد. از‌‌ همان زمان، هنر او تحسین هنرشناسانی چون امانوئل لوتن، میشل تایپه و دیگران را برانگیخت. روزنامه لوموند در شماره ۱۹ آوریل ۱۹۷۲، او را پیشگام نوعی نقاشی غنایی دانست که آثارش نیروی فریبنده قدرتمندی دارد. نمایشگاه خط نگاره‌هایش در بورگز (۱۳۴۹) و گالری سیروس در پاریس (۵۰) که به اهتمام "میشل تاپیه" هنر‌شناس بزرگ برپا شد، سر آغاز شکوفایی هنر او بود. نصرالله ‌افجه‌ای در گفت‌وگویی اعلام کرده است صادق تبریزی نخستین کسی است که هنر نقاشیخط را به‌ شکل امروزی و معاصرش ابداع کرد و برای جامعه به‌ نمایش گذاشت و در بروز و ظهور آن نقشی مهم ایفا کرد.

نمایشگاه ِ"صورتگر عشاق؛ از رقم صادق تا عمل تبریزی" تا ۲۹ بهمن در گالری سهراب به نشانی خیابان سمیه، بین مفتح و رامسر شماره ۱۴۲ میزبان هنردوستان خواهد بود.

دیوار ۳۲ متری گالری سهراب به یاد صادق تبریزی درخشید

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز