خبرگزاری کار ایران

عراقچی در «مجمع گفت‌وگوی تهران»:

تا زمانی که بخواهیم امنیت را برون‌سپاری کنیم، تنش در منطقه باقی می‌ماند/ «طرح صلح هرمز» در راستای ایجاد گفت‌وگوی منطقه‌ای ارائه شده است

asdasd
کد خبر : ۸۵۶۶۲۸

معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: تا زمانی که ما در مورد امنیت خود به دیگران وابسته باشیم و بخواهیم امنیت را برون‌سپاری کنیم، تنش در منطقه باقی می‌ماند؛ اگر کشورهای منطقه خودشان با همکاری هم اقدام به ایجاد امنیت در منطقه نکنند امنیت پایداری به وجود نمی‌آید. امنیت خلیج فارس در دست ما است و ما باید با همکاری یکدیگر این امنیت را ایجاد کنیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدعباس عراقچی در نشست «مجمع گفت‌وگوی تهران» ضمن تسلیت شهادت سردار قاسم سلیمانی و همرزمانش و همچنین محکوم کردن اقدام جنایتکارانه آمریکایی‌ها گفت: تاکنون طرح‌های مختلفی در مورد ایجاد امنیت در منطقه خلیج فارس مطرح شده ولی ما در این زمینه تاکنون نتوانسته‌ایم به نتیجه مناسبی دست پیدا کنیم؛ ما هنوز در منطقه خلیج فارس یک ساختار امنیتی مشخص نداریم. 

وی ادامه داد: دلیل عدم تحقق این موضوع به سه دلیل باز می‌گردد؛ دلیل اول حضور بازیگران فرامنطقه‌ای و غیرمنطقه‌ای در این منطقه است؛ آنها در ظاهر با عنوان ایجاد صلح و ثبات در منطقه به خلیج فارس آمده‌اند ولی در عمل به دنبال اهداف استراتژیک خود هستند و حضور خود در منطقه را به دلایل و بهانه‌های واهی توجیه می‌کنند؛ تا زمانی که نیروهای خارجی فرامنطقه‌ای، در منطقه حضور داشته باشند امکان ایجاد صلح و ثبات پایدار در منطقه وجود نخواهد داشت. 

معاون سیاسی وزارت امور خارجه گفت: ما در حال حاضر ساختار سیاسی جامعی در منطقه خلیج فارس نداریم که تمام بازیگران این منطقه را پوشش دهد؛ سازمان همکاری خلیج فارس، سازمان جامعی نیست و ایران در این ساختار حضور ندارد که بتوانیم در منطقه یک ساختار جامع داشته باشیم و در نتیجه نمی‌توانیم به ترتیبات امنیتی مشخص دست پیدا کنیم. 

وی ادامه داد: تا زمانی که ما در مورد امنیت خود به دیگران وابسته باشیم و بخواهیم امنیت را برون‌سپاری کنیم، تنش در منطقه باقی می‌ماند؛ اگر کشورهای منطقه خودشان با همکاری هم اقدام به ایجاد امنیت در منطقه نکنند امنیت پایداری به وجود نمی‌آید. امنیت خلیج فارس در دست ما است و ما باید با همکاری یکدیگر این امنیت را ایجاد کنیم.

وی تاکید کرد:  امنیت خلیج فارس قابل تفکیک نیست؛ یا همه امنیت دارند و یا هیچ کس امنیت ندارد؛ این امنیت یک امنیت جمعی است. 

عراقچی گفت: ایران در راستای ایجاد گفت‌وگوی منطقه‌ای و همکاری کشورهای منطقه و در جهت تحقق صلح و ثبات پایدار طرح صلح هرمز را ارائه کرده که این طرح چند مشخصه خاص دارد؛ این طرح از جنجال‌هایی که در مورد نامگذاری‌ها وجود دارد اجتناب می‌کند و از آن طرف طرح جامع و همه‌گیری است که تمام کشورهای منطقه را شامل می‌شود. مجمع هرمز می‌تواند چارچوبی باشد که در قالب آن کشورهای منطقه با یکدیگر همکاری کنند و در مورد امنیت خلیج فارس تصمیم‌گیری کنند. 

وی ادامه داد: جامعه طرح صلح هرمز را کشورهای حوزه خلیج فارس شکل می‌دهند و در آینده دیگر کشورهای موثر و درگیر در منطقه می‌توانند به این جامعه بپیوندند؛ البته شرط آن این است که همه کشورهای عضو با این موضوع موافق باشند. در این طرح بر عدم مداخله نیروهای خارجی در امور منطقه، حل صلح‌آمیز اختلافات، احترام به مرزها، رعایت حسن همجواری، آزادی حمل و نقل و... تاکید شده است و ما باور داریم که منطقه خلیج فارس در شرایط حساس و خطیری قرار دارد و با تهدیدات آنی مواجه هستیم و این مسائل این ضرورت را ایجاد می‌کند که همکاری‌ها را ادامه دهیم و گفت‌وگوهای جدی منطقه‌ای داشته باشیم.

معاون سیاسی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: توافق برجام هنوز نمرده است. برجام خروجی چندجانبه‌گرایی و دستاورد دیپلماسی است و باید این را اضافه کنم که تنها دستاورد سیاسی در منطقه است.

عراقچی با تاکید بر اینکه منطقه ما مشکلات زیادی دارد و همه اینها باید در چارچوب دیپلماسی حل شود، اظهار داشت: آنچه ما در برجام فکر می‌کردیم، در آن موفق بودیم و به سرانجام رساندیم، ایجاد بازی برد - برد بود تا اینکه رییس‌جمهور جدیدی در آمریکا روی کار آمد. تا سال۲۰۱۷ همه چیز خوب بود تا اینکه رییس‌جمهور جدید آمریکا بازی برد - برد را به یکی بازی باخت - باخت برای همه ذینفعان ایجاد کرد. 

وی با بیان اینکه در حال حاضر سیاست بر اساس موازنه است، تصریح کرد: هر چه بدهید، باید بگیرید. دو طرف باید به این توازن پایبند باشند. وقتی آمریکا از توافق خارج شد، این توازن برهم خورد. ما یکسال صبر استراتژیک کردیم و به طرف‌های اروپایی فرصت دادیم تا با اقدامات عملگرایانه بتوانند توازن را به توافق برگردانند. اما با گذشت یک سال، هنوز اقدامی را شاهد نبوده این و هیچ اتفاقی نیفتاد. از همین رو تلاش کردیم خودمان توازن را ایجاد کنیم. بین هر گام ایران دو ماه فرصت بوده تا آنها به تعهدات خود پایبند باشند.

عراقچی با اشاره به اجرای گام پنجم خاطرنشان کرد: ما این هفته آخرین گام خود را برداشته‌ایم و دیگر به هیچ محدودیتی پایبند نیستیم. از این به بعد برنامه هسته‌ای ایران بر اساس نیازهایی است که ما تصمیم خواهیم گرفت. در مقابل در بعد نظارتی ما دست به اقدامی نزده‌ایم و پروتکل الحاقی سرجایش است. 

وی با بیان اینکه از نظر ما توازن به توافق بازگشته و برجام در توازن جدیدی قرار دارد، ابراز داشت: البته این توازن خوب نیست. ما حاضر به بازگشت به تعهدات خود منوط به لغو همه تحریم‌ها و بهره بردن از منافع اقتصادی از برجام هستیم و در این زمینه با همکاران خود گفت‌وگو می‌کنیم.

معاون سیاسی وزیر خارجه در مورد مکانیسم ماشه بیان کرد: این تصمیم اروپایی‌ها اشتباه است و مجددا موازنه را برهم می‌زند و ما در مقابل آن اقداماتی انجام خواهیم داد که مجددا موازنه را به توافق بازگرداند. تاکید می‌کنم این موازنه مطلوب ما نیست و ما حاضریم که در صورت اجرای کامل تعهدات طرف مقابل و منتفع شدن ایران از منافع اقتصادی، به اجرای تعهدات بازگردیم.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز