خبرگزاری کار ایران

سردار جلالی:

مراکز حساس و پرخطر از شهرها خارج شوند

asdasd
کد خبر : ۶۸۱۷۴۸

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور تاکید کرد: بسیاری از مراکز حساس و پرخطر مانند کارخانه های شیمیایی باید از شهرها خارج شود.

به گزارش ایلنا، سردار غلامرضا جلالی در اولین همایش رؤسای شورای اسلامی شهر و شهرداران و مدیران پدافند غیرعامل شهرهای بزرگ کشور با بیان اینکه موضوع پدافند غیرعامل همیشگی و جاری است که ربطی به شرایط جاری کشور و شدت و ضعف تهدیدات دشمنان ندارد، گفت: شهرداران و شهرداری ها به دلیل اینکه وظیفه اداره شهر و صیانت از مردم در برابر تهدیدات را بر عهده دارند، طبیعتاً وظایفی را به صورت جاری و همیشگی دارند.

وی با اشاره به جنگ‌های شکل گرفته در سال‌های اخیر، اظهار داشت: جنگ‌های اخیر خواسته یا ناخواسته به حوزه‌های شهری کشیده شده اند، این در صورتی است که ارتش هایی مانند رژیم صهیونیستی و آمریکا در جنگ‌هایی مانند جنگ با اعراب و جنگ کویت، عراق و افغانستان به حوزه شهرها وارد شدند، زیرا در عرصه نظامی، جنگ شهری یکی از سخت‌ترین انواع جنگ است و نظامی‌ها شهر را به‌عنوان یک مانع بر سر راه پیشروی می‌دانند.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: در چند جنگ اخیر همه تلفات معطوف به شهرها شده است؛ البته مسئله داعش به دلیل اینکه آنان یک گروه تروریستی و وحشی هستند که از هیچ استراتژی پیروی نمی‌کنند، متفاوت است.

جلالی با بیان اینکه باید شهرها را به شهرهای ایمن و قابل دفاع برای مردم تبدیل کنیم، تصریح کرد: در تاریخ کشور ما در همه شهرها عناصر اصلی امنیت شهری وجود داشته و قلعه‌ها امنیت شهر را بر عهده داشتند، تهران قدیم نیز بر اساس اسنادی که از آن دوره به‌جامانده دارای برج و دیوار برای دفاع از مردم بوده است.

وی ادامه داد: مسئله بسیار مهمی که در این حوادث و تهدیدات مشاهده می‌شود آمادگی نداشتن شهرها و آسیب‌پذیری‌شان در مقابل تهدیدات است، پس آمادگی شهرها برای دفاع از مردم به عنوان اصلی‌ترین سرمایه هر کشور در در برابر تهدیدات امر بسیار ضروری و حائز اهمیت است.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور افزود: حفاظت از زیرساخت‌ها و حفظ تداوم کارکردشان یکی از وظایف اصلی پدافند غیرعامل کشور است. حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی مانند آب، برق، گاز و حمل‌ونقل یکی از بخش‌های پدافند غیرعامل در حوزه شهری است. وابستگی زیرساخت‌ها در قالب یک شبکه، وابستگی متقابل زیرساختی را به وجود می‌آورد. مثلاً در حادثه اهواز شاهد این وابستگی بودیم که با قطع برق، آب نیز قطع شد و دیگر زیرساخت ها تحت تاثیر قرار گرفت و موجب اعتراض مردم به این کاستی‌ها شد.

جلالی کاهش وابستگی زیرساخت‌های حیاتی شهرها به یکدیگر را امری بسیار ضروری و مهم دانست و خاطرنشان کرد: در مدیریت شهری باید وابستگی زیرساخت‌های حیاتی را به همدیگر کم کرد و کارکردشان را حفظ نمود تا این زیرساخت‌ها در شرایط مختلف و به ویژه مواقع بحرانی بتوانند تداوم کارکرد داشته باشند.

وی با اشاره به افزایش شهرهای پرجمعیت کشور ابراز داشت: در کشور ما مجموعه‌ای از توسعه شهری بدون برنامه شکل گرفته است. فرسودگی‌های شهری درکنار آسیب‌دیدگی‌های شهری و تراکم جمعیت می‌تواند حوادث بسیاری به دنبال داشته باشد به همین دلیل نیازمند طرح اضطراری برای مدیریت بحران هستیم.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه در درون شهرها مراکز پرخطری مانند مراکز صنعتی، شیمیایی و هسته‌‌‌ای یا حتی زیستی وجود دارد، ابراز داشت: این مراکز می تواند خطرات بسیاری برای شهروندان داشته باشد و بعضاً برنامه‌‌‌‌‌ای برای مقابله با آلودگی های احتمالی آنها وجود ندارد تا مردم بدانند در موقع بروز حادثه چگونه از جان خود محافظت کنند.

جلالی با بیان اینکه هر شهری باید برای پاسخگویی به اینگونه تهدیدات یک طرح اضطراری داشته باشد، عنوان کرد: بسیاری از مراکز حساس و پرخطر مانند کارخانه های شیمیایی باید از شهرها خارج شوند و آن هایی که باید در داخل شهرها باشند، برای شان حریم ایمنی و طرح پاسخ به تهدیدات تهیه کرد.

وی ادامه داد: همه شهرها باید طرح تخلیه و استقرار اضطراری داشته باشند زیرا جابجایی جمعیت به بیرون شهرها در موقع اضطرار بسیار کم‌‌‌هزینه‌‌‌‌‌تر از حفاظت شهرها است زمانی که ارؤیم صهیونیستی به لبنان حمله کردند ۱۶۵ هزار واحد مسکونی را بمباران کردند که حدود ۹۰۰ هزار نفر جمعیت این مناطق بود، حزب‌‌‌‌الله به مردم توصیه کرد که شهر را در ابتدای حمله رژیم صهیونیستی تفکیک کند و به همین دلیل تلفات بسیار کمی در حوزه مردم و غیر نظامیان دادند این نشان می‌‌‌‌دهد تخلیه شهر و جابجایی جمعیت می‌‌تواند بسیار موثر باشد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور افزود: برای اجرای شدن طرح جابجایی جمعیت شهر ها اضطراری برنامه های مختلفی را پیش‌‌‌بینی کرده‌‌ایم که یکی از آنها این است که در روستاهایی که در نزدیکی شهرها قرار دارند طرح هادی روستایی امکانات و زیرساخت‌های در قالب طرح‌‌‌‌های دو منظوره برای انتقال جمعیت در موقع اضطرار پیش‌‌‌‌بینی شود. این طرح می‌تواند در کاهش تلفات بسیار موثر باشد.

جلالی به تشریح برنامه‌های سازمان پدافند غیرعامل در حوزه پدافند شهری پرداخت و یادآور شد: یکی از برنامه‌های ما طرح مطالعات پدافند شهری است تا در قالب آن بتوانیم دارایی های شهری را شناسایی کنیم و بعد از آن بدانیم تهدیداتی که متوجه شهر است چیست؟ وبعد از شناخت مخاطرات می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که چه حوادثی ممکن است رخ دهد تا بتوانیم اقدامات مورد نیاز در زمان بحران را برنامه ریزی کنیم تا بتوانید از مردم و زیرساخت های حیاتی محافظت کنیم.

وی اضافه کرد: با توجه به اینکه در بسیاری از شهرها توسعه زیرساخت‌‌‌‌‌‌‌‌‌های شیمیایی و بعضاً پتروشیمی را داریم نیاز است که همه آتش‌‌‌نشانی‌‌‌‌‌ها حداقل امکانات مقابله با تهدیدات شیمیایی را داشته باشند. از سوی دیگر در حد امکان باید این کارخانه‌‌‌‌ها از حریم شهر خارج شود.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ایجاد پارک آموزشی و فرهنگی در حوزه پدافند غیرعامل را یکی دیگر از برنامه‌‌‌‌‌های سازمان پدافند غیرعامل کشور دانست و بیان کرد: با همکاری شهرداری‌‌‌‌‌‌ها و سازمان پدافند غیرعامل کشور باید در هر شهر یک پارک برای انتقال و آموزش مفاهیم پدافند غیرعامل تعیین شود تا در کنار کارکردهای فرهنگی و تفریحی برای مردم بحث آموزش اصول و مبانی پدافند غیرعامل به شهروندان را داشته باشد.

جلالی پدیده شهر هوشمند را یکی دیگر از مسائلی دانست که جامعه با آن روبه‌روست و گفت: در شهر هوشمند تمامی ابزار و وسایل زندگی و خانه ها از هوشمندی برخوردارند و در کنار سایر پدیده‌‌‌‌های شهری به شهر هوشمند تبدیل می‌‌شوند. این قابلیت در کنار مزایای که دارد می توانند آسیب هایی به همراه داشته باشد.

وی ادامه داد: قابلیت کنترل از راه دور در شهرهای هوشمند در کنار قابلیت‌‌‌‌ها و ظرفیت‌‌‌های که برای ما ایجاد می‌‌‌کند می‌‌‌‌‌‌تواند تهدیداتی را به همراه داشته باشد و دشمنان ما نیز می توانند کنترل شهر را در دست بگیرند.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور افزود: توسعه بدون توجه به اصول و مبانی پدافند غیرعامل می‌‌‌تواند تبعاتی را برای کشور به همراه داشته باشد. امیدواری با همکاری سازمان‌‌‌‌های مسئول به ویژه وزارت کشور بتوانیم چارچوب‌هایی را تهیه کنیم تا حداقل های امنیتی و اصول مبتنی بر پدافند غیرعامل و پدافند سایبری در ساختارهای شهری و شهرها لحاظ شود.

جلالی با تاکید بر اینکه امروز تهدیدات به صورت فناوری است، اظهار داشت: در جاهای مختلف جهان رشته‌‌‌‌‌هایی برای بررسی تهدیدات موجود در فناوری ایجاد شده و موضوع به عنوان حفاظت از زیرساخت‌‌‌‌های اساسی مطرح است ما نیز به دنبال این هستیم که این رشته را در دانشگاه‌‌‌های کشور تدریس کنیم تا متخصصان و کارشناسان مورد نیاز در این مراکز آموزش یابند.

وی اضافه کرد: انتقال تاسیسات شهری به زیر زمین فرصت مناسبی برای حل مشکلات شهری است. در حوزه متروها ما باید ایستگاه‌‌های‌‌‌مان را چند کاربردی کنیم تا در صورت لزوم بتوانیم از آنها بهره ببریم. در برخی از کشورها تا ۱۷ کاربرد برای متروهای‌‌‌شان پیش‌‌‌بینی کرده‌‌‌‌‌اند. کارکردهای همچون موارد امدادی، تجاری و استقرار در شرایط اضطراری که اینها نشان می‌‌‌دهد چند کاربردی کردن متروها امری بسیار به صرفه و اقتصادی است در متروی تهران چند ایستگاه چند کارکردی طراحی شده و این گونه اقدامات را می تواند گسترش داد.

رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور ادامه داد: امیدواریم بتوانیم شهرهای‌‌‌مان را با قابلیت دفاعی پیش ببریم زیرا قدرت و قابلیت دفاعی صلح‌‌‌‌آمیز است و می‌تواند برای کشور اقتدار و بازدارندگی به همراه بیاورد و نتیجه آن پایداری و اقتدار کشور است.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز