خبرگزاری کار ایران

استاد کالج «پن‌استیت» در گفت‌وگو با ایلنا:

انتخابات ترکیه محک مهمی برای سیاست بین‌الملل خواهد بود/ بی‌تجربگی قلیچدار اوغلو در مواجهه با بحران‌های جهانی، نقطه قوتی برای رقیب است/ شکست رئیس‌جمهوری فعلی غیرقطعی اما محتمل است

asdasd
کد خبر : ۱۳۵۶۹۶۹

استاد کالج پن‌استیت گفت: شش حزب مختلف علیه رئیس‌جمهوری فعلی متحد شده‌اند. این رأی‌دهندگان از سکولارها گرفته تا ناسیونالیست‌های راستگرا و کُردها را شامل می‌شود که یک اتحاد بسیار غیرعادی است.‌ بنابراین برای او، احتمال شکست بعد از دو دهه حضور در اریکه قدرت چندان دور از انتظار نیست.

به گزارش ایلنا، «برت مونرو» استاد علوم سیاسی و روابط بین‌الملل در کالج پن‌استیت است. آنچه در پی می‌آید گفت‌وگوی ایلنا با این استاد دانشگاه به بهانه انتخابات ریاست‌جمهوری در ترکیه است.

«برت مونرو»، با اشاره به آغاز رقابت‌های انتخاباتی در ترکیه به ایلنا گفت: انتخابات ترکیه محک مهمی برای سیاست بین‌الملل است. به طور کلی، می‌توان چنین گفت که در این انتخابات با دو نوع سیاست مواجه هستیم: از یک سو، اردوغان را داریم که طی سال‌های اخیر سنگ‌بنای سیاسی محکمی برای خود ایجاد کرده است و از سوی دیگر «کمال قلیچداراوغلو» نامزد ائتلاف مخالفان ‌اردوغان موسوم به «ائتلاف ملت» قرار دارد.

رجب طیب اردوغان روز یکشنبه با بزرگ‌ترین چالش برای تسلط بر قدرت در دو دهه پیش مواجه خواهد شد. در این ۲۰ سال، او از یک شخصیت دموکرات مورد علاقه غرب به چیزی سراسر متفاوت بدل شد. این انتخابات سرنوشت سیاسی اردوغان را رقم خواهد زد.

وی افزود: نظرات عموما مبتنی بر این بوده که ‌یکی از این دو سناریو روی می‌دهد: یا دو دهه حکومت اردوغان به پایان خواهد رسید و ترکیه به دموکراسی و حاکمیت قانون باز خواهد گشت. یا اردوغان پیروز خواهد شد و تا زمانی که به عنوان سلطان جدید ترکیه زنده است در رأس قدرت ترکیه باقی خواهد ماند. این نظرات مبتنی بر این است که اردوغان وقع چندانی به دموکراسی نمی‌گذارد و در سرکوب مخالفان از هر ابزاری استفاده می‌کند. این خوانش البته چندان از حقیقت دور نیست؛ دست آخر، وضعیت حقوق بشری در ترکیه تعریف چندانی ندارد و بارها در این کشور شاهد سرکوب مخالفان و اقلیت‌های سیاسی بوده‌ایم. 

این استاد دانشگاه ادامه داد: از سوی دیگر، این را نیز باید لحاظ کرد که اردوغان طی سال‌های اخیر توانست در صحنه بین‌الملل به‌خوبی امتیازگیری کرده و جایگاه ترکیه را بالا ببرد. برای مثال در زمینه خرید جنگنده‌های اف-۱۶ از آمریکا شاهد بودیم که اردوغان به‌خوبی توانست فشارهای واشنگتن را مدیریت کند. در زمینه سوریه نیز دیدیم که اردوغان توانست وضعیت را به شیوه‌ای پیش ببرد که بیشترین سود را از منظر استراتژیکی از وقوع فاجعه نظامی در این کشور ببرد. در زمینه اوکراین نیز شاهد چنین سناریویی هستیم. 

وی در ادامه عنوان کرد: به طور کلی، اردوغان طی این سال‌ها نقشی میانجی‌گر را برای ترکیه ایجاد کرد و این قضیه به‌خوبی در انتخابات پیش رو تاثیرگذار خواهد بود. این نکته‌ای است که می‌تواند در نهایت به ضرر قلیچداراوغلو تمام شود، چراکه آنکارا آنچنان در معادلات ژئوپولتیک درگیر شده که چه‌بسا بسیاری از کشورها ترجیح بدهند وضعیت در ترکیه همچنان ثابت باقی بماند، آن هم با توجه به این نکته که رقیب اردوغان در زمینه مواجهه با بحران‌های فعلی جهان چه‌بسا تجربه کمتری داشته باشد. 

وی گفت: اما تا جایی که به سیاست داخلی مربوط می‌شود، قلیچداراوغلو توانسته روی موضوعات مهمی انگشت بگذارد؛ بهبود اوضاع معیشتی و حقوق بشری و همچنین وضعیت عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا که مدت‌هاست بدل به پرونده‌ای مختومه در دولت اردوغان شده است. قلیچداراوغلو اخیرا وعده کرده که در صورت پیروزی، درهای اتحادیه اروپا را به روی مردم ترکیه باز کند و این قضیه بی‌تردید تاثیرات اقتصادی گسترده‌ای هم دارد. از سوی دیگر، اردوغان نیز بی‌توجه به اوضاع معیشتی نیست و در حرکتی هوشمندانه چند روز پیش حداقل دستمزد در این کشور را افزایش داد. 

وی عنوان کرد: تمامی این مؤلفه‌ها نشان از آن دارد که هر دو طرف کمابیش شناخت خوبی از چالش‌های پیش رو برای پیروزی در انتخابات دارند. با این همه، نمی‌توان چنین تصور کرد که اردوغان نیز از حمایت توده‌های مردمی برخوردار نیست. او رشد و دسترسی را به خدماتی مانند مراقبت‌های بهداشتی بهبود بخشیده‌ و بسیاری از مردم را از فقر بیرون آورده است که واقعاً پایگاهی مهم در میان ساکنان ترکیه دارد. 

برت مونرو افزود: اردوغان در این انتخابات مزیتی دارد؛ او هنوز هم پایگاهی وفادار در ترکیه دارد. او بسیاری از رسانه‌ها را کنترل می‌کند و تقریباً کنترل کامل همه شاخه‌های حکومت را در اختیار دارد. اما این قدرت همچنین مخالفان او را در ترکیه که از نظر سیاسی به‌شدت قطبی شده، متحد کرده است.

وی افزود: شش حزب مختلف علیه اردوغان متحد شده‌اند. این رأی‌دهندگان از سکولارها گرفته تا ناسیونالیست‌های راستگرا و کُردها را شامل می‌شود که یک اتحاد بسیار غیرعادی است.‌ بنابراین برای او، احتمال شکست بعد از دو دهه حضور در اریکه قدرت چندان دور از انتظار نیست. اما تعداد کمی از مردم فکر می کنند که او به راحتی یا بی سر و صدا از قدرت کنار ‌می‌رود. در نهایت، گمان نمی‌کنم انتخابات روز یکشنبه پایان سریع برای این نزاع به دنبال داشته باشد و باید منتظر تحولات بیشتر باشیم.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز