خبرگزاری کار ایران

نائب رئیس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان ایران:

مرز میان شرکت‌های دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها نامشخص است

asdasd
کد خبر : ۷۰۶۱۳۰

نائب رئیس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان ایران گفت : بحثی که بین شرکت دانش‌بنیان و استارتاپ در سال‌های اخیر به وجود آمده و متاسفانه در ادبیات مسئولان نیز به چشم می‌خورد در سال‌های آتی می‌تواند به رشد علم و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان کشور صدماتی وارد آورد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، عبدالرضا نوروزی با بیان اینکه این دو مبحث کاملا متفاوت از یکدیگرند، اظهار کرد: اولا شرکت‌های دانش‌بنیان بر اساس فعالیت برخاسته از دانش و تولید فناوری ایجاد می‌شوند و دانش‌محور هستند؛ اما شرکت‌های استارتاپی پاسخی خلاقانه به یک نیاز موجود یا تعریف یک نیاز و پاسخ به آن است.

وی افزود: درثانی به لحاظ سرمایه میزان سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان بسته به نوع فعالیت متغیر است. این میزان هم می‌تواند خیلی کم باشد و هم به نسبت زیاد؛ اما شرکت‌های استارتاپی معمولا سرمایه اولیه خیلی کمی دارند و از سوی دیگر شرکت‌های دانش‌بنیان عموما تولیدکننده هستند و شرکت‌های استارتاپی، خدمات ارائه می‌دهند.

وی درباره علت بروز این اختلافات گفت : با توجه به اشتراکات و هم‌پوشانی‌های کارکردی این دو مقوله، یکی بودن متولی اصلی هر دوی آن‌ها  که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است و نیز نیاز فوری کشور به رشد این دو حوزه در راستای حل مشکلات کلان خود و در نتیجه عدم زمان کافی برای بررسی دقیق تمایزات و ارائه راه‌حل‌ها و نسخه‌های تجویزی مختص هر حوزه، چنین اتفاقاتی دور از انتظار نیست.

نوروزی افزود: در سال‌های اخیر شاهد نوعی بحث بین شرکت‌‌های دانش‌‌بنیان و استارتاپ‌ها و مات شدن مرزهای بین این دو پدیده در کشور هستیم به‌گونه‌ای که در بحث‌‌ها اغلب این دو پدیده یکی در نظر گرفته شدند و به‌طور عمده برای آن‌ها یک نسخه تجویز می‌شود. چه این‌که یکی از بحث‌‌های جدی حمایتی در حوزه استارتاپ‌ها، دانش‌‌بنیان کردن برخی استارتاپ‌ها مانند شرکت‌‌های بازی‌‌سازی، فروشگاه‌‌ها و پلتفرم‌‌های اینترنتی است.

به گفته نائب رئیس مجمع تشکل‌های دانش‌بنیان ، به‌طورمعمول حمایت‌های مالی مستقیم در هر حوزه‌ای بیش از آن که مفید باشد رانت‌زا است و باعث ایجاد عدم شفافیت می‌شود،لذا حمایت‌ها بیشتر باید در جهت حذف مجوزهای زائد و تسهیل انجام امور باشد، نه اینکه تسهیلاتی ارایه شود.

وی با اشاره به اینکه وجود این خطاها ضررهایی را متوجه شرکت‌های دانش‌بنیان می‌کند، گفت: بحث استارتاپ‌ها با شرکت‌های دانش‌بنیان، به‌گونه‌ای که شرکت‌های استارتاپی نیز دانش‌بنیان محسوب شده و از سهم حمایتی دانش‌بنیان استفاده کنند، باعث تضعیف شرکت‌های دانش‌بنیان و گم کردن مسیر اصلی حمایت‌های این حوزه می‌شود.

نوروزی افزود: درحالی‌که در ادبیات حوزه استارتاپ نیز این نوع حمایت از استارتاپ جایگاه خاصی نداشته و نوع حمایت دولتی که استارتاپ لازم دارد، بیشتر از جنس تنظیم سازوکارها و قوانین و مقررات است تا حمایت مالی دولتی. در واقع این خلط مبحث هم باعث تضعیف حوزه اقتصاد دانش‌بنیان شده و هم این‌که چندان به کار استارتاپ‌ها و رشد اکوسیستم استارتاپی نمی‌‌آید.

نوروزی تصریح کرد: حمایت‌های مالی مستقیم که در سال‌های گذشته ارایه شده نشان داده که معمولا چنین سبک حمایت‌ها و ایجاد شرایط گلخانه‌ای برای کسب‌وکارهای دانش‌بنیان چندان مفید نیست. اما اگر دولت بتواند با تشویق سرمایه‌گذاران بخش خصوصی از طریق ارایه تخفیف‌های مالیاتی، تسهیل سرمایه‌گذاری و صادرات گمرک آن‌ها را تشویق به ورود به حوزه دانش‌بنیان‌ها کند می‌تواند موجب شکوفایی صنعت کشور و ایجاد پیوندی عمیق‌تر بین دانش و صنعت شود.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز