خبرگزاری کار ایران

در گفت و گو با ایلنا مطرح شد؛

چالش آب در سراوان/ آب‌گیری سد ماشکید باعث هدررفت 67 میلیون مترمکعب آب از سال 93 تا کنون شد/ بجای سد ،تشتک تبخیر ساختند/ برای سقایی آب هم با کمبود تانکر روبه‌رو هستیم

asdasd
کد خبر : ۱۰۹۵۱۱۳

به گفته نماینده مردم سراوان بزرگترین مشکل این شهرستان کمبود آب است. بخصوص امسال که میزان بارندگی در حد صفر بوده ، البته همیشه این نگرانی وجود داشته ولی در حال حاضر حاد و بحرانی‌تر شده است.

ملک فاضلی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، اظهار داشت:آبرسانی  در این شهرستان در غالب چاه‌های سطحی  و هنگام  بارندگی  تأمین می شود آب‌های سطحی جمع‌آوری شده و در موقع لزوم استفاده می‌شود که متاسفانه اکنون اغلب این چاه‌ها خشک شده و مردم دچار مشکل شده‌اند. 

فاضلی ادامه داد: بعضی از این چاه‌های سروان باید کف زنی شود.  سال گذشته صحبت‌هایی  درباره بحران آب سراوان مسئولان آبفا در سطح استان و کشور  داشتیم.  اما متاسفانه هیچ راه حلی پیدا نکردیم و تلاشی در این زمینه نشد و هم اکنون با یک بحران آبرسانی روبه رو هستیم. به طوری که حتی در برخی از محلات مرکزی  شهر  هم با کمبود آب مواجهیم.

در سنوات گذشته در حفظ منابع آبی کم کاری شد

نماینده مردم سراوان در مجلس گفت: در مناطق دیگر شهرستان آب به صورت سقایی توزیع می شود که آن هم گاهی ممکن است تا چندین روز آبرسانی شکل نگیرد. مردم اینجا همه سختی‌ها را می توانند تحمل کنند ولی بی آبی برایشان غیر قابل تحمل است. متاسفانه در سنوات گذشته در حفظ منابع آبی کم کاری شد، وقتی نگاهی به جغرافیای حوزه انتخابیه‌ام می‌کنم می بینم منابع آب در اختیار داریم ولی متاسفانه مدیریت مناسبی برای استفاده بهینه از آنها نداریم. 

بجای سد تشتک تبخیر ایجاد شده است

وی تصریح کرد: سیستان و بلوچستان 4  حوزه آبی دارد. در شمال حوزه آبی سیستان و هیرمند،  در مرکز حوزه آبی ایرانشهر و حوزه آبی سراوان هم از شرق تامین می شود. حوزه شرق از رودخانه ماشکید آبرسانی می شود  و یک سری رودخانه های کوچک دیگر هستند که سراوان  را به نوعی آبرسانی می کنند. بر روی رودخانه ماشکید احداث دو سد پیش بینی شده بود که در سال 93 یکی از این دو سد آبگیری شد و تاکنون 67 میلیون متر مکعب آب تبخیر شده  که عملا فقط آنجا یک تشتک تبخیر ایجاد شده است.

برای انتقال آب از سد به روستاهای پایین دست چاره اندیشی نشد

فاضلی عنوان کرد: آبی که قبلا  در شهرستان سراوان جاری بود و روستاهای پایین دست را سیراب می کرد هم اکنون با ایجاد سد این حق از آنها گرفته شده و تبخیر می‌شود. باید هنگام ایجاد سد مسئولان برای انتقال آب این روستاهای پایین دست تصفیه خانه و لوله‌گذاری می‌کردند. اگر این کار انجام می‌گرفت 2 شهرستان با روستاهای آن که جمعیتی غریب به 200 هزار نفر داشت به‌خوبی آبرسانی می‌شد.متاسفانه زمانی که اعتبار بود و این کار با 50 الی 60 میلیارد تومان  به سرانجام می رسید اکنون با 500 الی 600 میلیارد تومان اعتبار هم قابل اجرا نیست.

این نماینده بر این باور است که هامون ماشکید منبع آبی که طی سالیان دراز بین بلوچستان پاکستان و آبریز شرق بلوچستان ایران در منطقه هیرمند و حوزه سیستان قرار داشته و مشترک بین کشور ایران و پاکستان  است،تنها راه نجات سراوان، خاش و زاهدان از بی‌آبی است. او معتقد است از این حوزه آبی استفاده بهینه‌ای  برای آبرسانی به این شهرستان‌ها نمی‌شود. اگر چه بسیاری از کارشناسان با این نظر او مخالفند.

به گفته فاضلی برای مصرف آب شرب شهر 10 هزار نفری سراوان از قنوات چندین هزارساله برداشت می شود که  متاسفانه اغلب آنها خشک شده‌اند. مردم منطقه  یک مادر چاه حفر کرده بودند که آب آن نیز کاهش یافته و در حال حاضر  آبرسانی از این چاه با پمپاژ  میسر است.

آبرسانی برای شهرستان 150 هزارنفری اصلا امکانپذیر نیست

وی گفت: هفته گذشته به شهرستان سراوان رفتم و مردم شاکی بودند که آب قنات ها دارد خشک می شود و ذخایر آبی محدودشان روبه پایان است. اگر  ظرف همین یکی دوسال آینده نتوان برای این شهرستان آب را از هامون ماشکید انتقال داد در آینده‌ای نزدیک در سراوان با بحران آبی جدی روبه رو خواهیم شد که اولا کشاورزی در این شهرستان تعطیل و آبرسانی برای جمعیت 150 هزار نفری باید به شکل سقایی باشد که اصلا این کار امکانپذیر نیست.

برای سقایی آب با کمبود تانکر آبرسان روبه‌رو هستیم

فاضلی ادامه داد: اگر آب هارون ماشکید به سراوان منتقل نشود برای بحران کم آبی این شهرستان منابع آبی وجود ندارد.هم اکنون باید امور آبفای استان بخصوص شهرستان سراوان  چاه‌های سطحی را کف‌زنی کنند که بتوانند ظرف همین یکی دو ماه در تابستان حداقل آبی را به مردم برسانند. در برخی از مناطق هم چاهی وجود ندارد که بتوانند کف زنی کنند در این مناطق نیاز به آبرسانی به صورت سقایی باید انجام شود که متاسفانه در این خصوص هم  با کمبود تانکر روبه رو هستیم. در این فصل گرم سال که نمی شود مردم را بدون آب گذاشت پس باید تعداد تانکرهای آبرسان را بیشتر کرد. 

بر اساس گزارش ایلنا،مردم شهرستان سراوان  و بسیاری از شهرها و روستاهای کشور در شرایط بحران بی آبی و کم آبی به سر می‌برند که به گفته بسیاری از کارشناسان آب اگر چاره‌ای برای این مشکل اندیشیده نشود بسیاری از مردم مناطق خشکیده بر سر آب باهم درگیر خواهند شد.

انتهای پیام/
نرم افزار موبایل ایلنا
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز